Наградиха най-добрите майстори в кулинарната изложба на фестивала "Шумла" в Шумен

Наградиха най-добрите майстори в кулинарната изложба на фестивала "Шумла" в Шумен

BOBSTH 17:26:02 04-09-2021
IS1724BO.012
Шумен - фолклорен фестивал - кулинарна изложба

Наградиха най-добрите майстори в кулинарната изложба на фестивала "Шумла" в Шумен


Шумен, 4 септември //Станимир Савов, БТА/
Изобилие от тестени сладки и солени изкушения, баници, торти, кексове, вкусно приготвени зеленчуци и риба подредиха днес участниците в кулинарната изложба, част от съпътстващата програма на фолклорния фестивал "Шумла" в Шумен, съобщават от пресцентъра на общинската администрация.
Жури с председател д-р Ивелина Ефтимова - етнолог и преподавател в Шуменския университет "Еп. Константин Преславски", е определило победителите в конкурсната програма на изложбата "Кулинарно пътуване във времето".
В категорията "Духът на миналото" най-високо признание за майсторство са получили участниците от фолклорната група "Традиция" към Народното читалище "Пробуда-1927" в с. Радко Димитриево за приготвени от тях стари пещени манджи.
В категорията "Младежки и семейни кулинарни работилници. Весело и вкусно", представители на ДГ "Буратино" и НЧ "Просвета-1926" в шуменския квартал "Макак" са представили гозби, приготвени заедно от баба, майка, деца и внуци. С характерното за квартала биволско мляко, кукерска салата и други ястия те са спечелили първо място в категорията.
Готвачите от НЧ "Развитие-1897" в село Дибич са предлагали на посетителите разнообразни рибни ястия от скумрия, шаран, сьомга, цаца, миди и дори банички с риба и са спечелили първа награда в категорията "Кулинарна революция. Иновативна кухня".
Фолклорният фестивал "Шумла" продължава до 5 септември край паметника "Създатели на българската държава" на Шуменското плато.

/ИС/