За Новата година и сладките изкушения, приготвени с много усмивки

BOBSTH 06:30:01 29-12-2021
IS1800BO.012 06:30
Видин - сладкарски изкушения - снимки
За Новата година и сладките изкушения, приготвени с много усмивки
Видин, 29 декември /Ирена Данаилова, стажанти Вероника Бибанова, Паола Михайлова, БТА/
Краят на годината е време за равносметка и поглед към предизвикателствата на следващите 12 месеца. Затова и разказваме историята на две жени, които въпреки трудностите на 2021 г., продължават да внасят в ежедневието на видинчани по малко сладък вкус.
Любовта към сладкото и страстта към сладкарството събира заедно Зорница и Симона - любители сладкари и собственици на "Моята пекарна". Приятелки от дълги години, талантливите момичета, решават да обединят идеята си и да сбъднат мечтата си за създаване на обща пекарна през 2020 година. Вдъхновението им идва от различни кулинарни предавания, както и интереса към сладкарството и приготвянето на торти в домашни условия. В пекарната им освен торти за всякакви поводи могат да се намерят различни видове дребни сладки, кексчета, бонбони, закуски и множество печива. Така за Зорница и Симона хобито им се превръща в професия.
В навечерието на празниците най-търсени са били коледните бисквити и сладки, а за посрещането на Новата година - поръчковите торти, споделиха двете жени за БТА.
Тортите с фондан, ванилия и шоколад са и най-популярният избор на хората през цялата година. Двете сладкарки обичат да експериментират с авторски рецепти и разкриват тайната на своето вдъхновение - доволните и щастливи клиенти. Те ги мотивират, особено когато видят и радостта в очите им. Приемат всяка поръчка като едно приятно предизвикателство. Любими са им нестандартните торти, разказват Зорница и Симона. Според тях от най-голямо значение при подготовката на един сладкиш е да не забравяш да се усмихваш, когато го приготвяш.
Мечтаят да разширят бизнеса си с още една пекарна, както и да продължат да се развиват и творят. Харесват предизвикателствата и обичат да създават нови и интересни торти за различни поводи - рождени дни, сватби, кръщенета или просто да експериментират с авторски рецепти. Част от клиентите знаят точно какво и как искат, а други се доверяват изцяло на идеите на двете момичета, като според тях тези торти са най-приятни за изпълнение, защото могат да бъдат креативни.
Зори казва, че любимите й творения са нестандартните и екстравагантни, например торта "Космос" и математическа торта, а Симона обича да се заема с бебешките и сватбените торти. Времето за изработка е различно, според трудността на изпълнение, а материалите, използвани за декорации, са разнообразни - крем, фондан, плодове, ядки, бои. Споделят, че най-голямото им предизвикателство е било създаването на първата им сватбена торта, тъй като отговорността за подобно събитие е огромна. Най-често се поръчват шоколадови и ванилови торти, като в повечето случай са украсени с ръчно направени фигурки от фондан.
"Забавни моменти определено не липсват. Случвало се е клиент да вземе готовата си торта и от радост или невнимание да я изпусне точно пред вратата. Разбира се, след това спасяваме пораженията, и то спешно, но в първите минути всички се отдаваме на комичната ситуация. Последният случай беше със семейство с две деца, които успяха да обърнат двуетажната фонданова торта на тротоара пред пекарната. За да се реваншират, те се включиха в "реставрирането" й и запретнаха ръкави заедно с нас", разказва Симона. Друг забавен момент, за който си спомнят, е направата на една от първите им торти - наложило се да я изрязват и издълбават от всички страни, тъй като се е получила два пъти по-голяма от необходимото, допълва Зори.
Както повечето малки бизнеси у нас, сладкарницата на двете жени търпи поражения заради ковид кризата. Клиентите и поводите, за които да създават празнични лакомства, намаляват в този период, но това не ги отказва и не спира техния стремеж за развитие.
Най-голямата им мечта е да се занимават основно с приготвянето на дизайнерски торти. Надяват се Новата година да им донесе щастие и успехи, а на клиентите си и всички нас пожелават здраве и късмет, усмивки и повече позитивизъм.
/ИС/