Обслужването и презентацията на храната са проблем за българските ресторанти, според шеф Джанфранко Киарини

Обслужването и презентацията на храната са проблем за българските ресторанти, според шеф Джанфранко Киарини

BOBSTH 15:24:31 19-01-2022
LM1521BO.025
Варна - университет - готвачи

Обслужването и презентацията на храната са проблем за българските ресторанти, според шеф Джанфранко Киарини


Варна, 19 януари /Мила Едрева, Данаил Войков, БТА/

Обслужването и презентацията на храната са сред най-сериозните проблеми на българските ресторанти, каза във Варна световноизвестният шеф-готвач Джанфранко Киарини.

Заедно с партньора си шеф Анна Киарини той провежда занятия със студентите от Института по кулинарни изкуства към Висшето училище по мениджмънт в крайморския град. Двамата са готвили за президентски и кралски семейства, видни личности от политиката и светския живот, участвали са в откриването и управлението на бутикови хотели и ресторанти, както и в разработването на над 200 концепции за ресторанти, открити в близо 115 страни по света. Сега имат ресторант у нас, който има шансове да е първият, получил звезда "Мишлен".

Концепцията им е да предлагат на гостите феноменално кулинарно преживяване. Според Джанфранко Киарини на преден план те извеждат уникалността на българските продукти и вина, създадени с магията на природата и трудолюбието на местния производител. За разлика от повечето заведения за хранене в страната, при нас няма силна музика, за да могат хората да общуват спокойно, обясни шеф Киарини.

Освен това, за да е обстановката максимално предразполагаща, децата нямат място в ресторанта. Не се допускат закъснения при направена резервация, както и излизане от помещението по всяко време.

Пред студентите шеф Киарини посочи, че е респектиран от българската кухня, но иска да я представи по нов, иновативен и атрактивен за клиентите начин. Разказа, че за да направи своята лютеница, е обиколил бабите в района на селото, където е ресторантът им, и ги е разпитвал за рецепти. Накрая е направил своя вариант на традиционното родно ястие. По същия начин двамата шефове са подходили и към сготвянето на другите гозби, било сладки или солени. Ако направя баница както другите, тя няма да е специална, обясни шеф Киарини. И уточни, че за да са доволни и впечатлени клиентите, ястията трябва да са прости, но вкусни и красиви.

Освен обслужването, за българските ресторанти е проблем и голямото его на готвачите, каза още шеф Киарини. Според него у нас има добри кулинари, но високото им самочувствие им играе лоша шега и те не са достатъчно близо до клиентите си, не говорят с тях.

За съжаление България е известна като евтина дестинация, но аз се надявам точно младите бъдещи кулинари и шеф готвачи да останат да работят тук и да я издигнат в класацията на местата с отлична кухня, допълни шеф Анна Киарини. След това заедно с партньора си демонстрира на студентите как се прави сладолед със сладки чушки.
/ЛМ/