Младите в пловдивското село Старо Железаре продължават традицията за домашно приготвена шарена сол
BOBSTH 07:40:01 05-02-2022
RZ1726BO.002 07:40
Старо Железаре - шарена сол - традиция
Младите в пловдивското село Старо Железаре продължават традицията за домашно приготвена шарена сол
Старо Железаре, 5 февруари /Дима Шопова, БТА/
Младите в пловдивското село Старо Железаре продължават традицията за домашно приготвена шарена сол. Заради самата сол, която е най-важният минерал за хранителния ни режим, подправката е предпочитана на всяка трапеза, каза за БТА Минка Плювкова от местното читалище, където има подреден Дом на традициите. В него почетно място заема шарената сол.
Тя посочи, че тайната на подправката, наричана по народному "чубрица", се дължи на различните сухи подправки и тяхното съотношение. По думите й чубрицата има особено значение в българския културен бит и присъства винаги на трапезата не само на хората от Старо Железаре. Младите се учат от бабите си, добавят нещо свое и в повечето случаи се получава още по-приятна подправка, добави тя.
Шарената старожелезарска сол се прави "на око" и "на вкус", затова е неповторима, каза Плювкова. Основните й съставки са сол, сладък червен пипер и чубрица, и няма да е старожелезарска, ако няма смляно семе от копър. Всяко семейство добавя разнообразни подправки, за да се получи характерен вкус, сред които може да са печени тиквени семки, пуканки, дива чубрица, самардала и чимен (семена от сминдух). Понякога слагат лют червен пипер, джоджен, кимион, по което може да се разпознае шарената сол на всяко семейство, разказа тя.
Характерно за Старо Железаре, е че всяка жена отглежда всички съставки на "чубрицата" в собствената си градина.
Старожелезарската шарена сол е една от известните традиционни подправки. Гостите на селото могат да научат повече за нея и сами да си я приготвят в Дома на традициите, където има специално обособен Кът за подправки.
/РЗ/
RZ1726BO.002 07:40
Старо Железаре - шарена сол - традиция
Младите в пловдивското село Старо Железаре продължават традицията за домашно приготвена шарена сол
Старо Железаре, 5 февруари /Дима Шопова, БТА/
Младите в пловдивското село Старо Железаре продължават традицията за домашно приготвена шарена сол. Заради самата сол, която е най-важният минерал за хранителния ни режим, подправката е предпочитана на всяка трапеза, каза за БТА Минка Плювкова от местното читалище, където има подреден Дом на традициите. В него почетно място заема шарената сол.
Тя посочи, че тайната на подправката, наричана по народному "чубрица", се дължи на различните сухи подправки и тяхното съотношение. По думите й чубрицата има особено значение в българския културен бит и присъства винаги на трапезата не само на хората от Старо Железаре. Младите се учат от бабите си, добавят нещо свое и в повечето случаи се получава още по-приятна подправка, добави тя.
Шарената старожелезарска сол се прави "на око" и "на вкус", затова е неповторима, каза Плювкова. Основните й съставки са сол, сладък червен пипер и чубрица, и няма да е старожелезарска, ако няма смляно семе от копър. Всяко семейство добавя разнообразни подправки, за да се получи характерен вкус, сред които може да са печени тиквени семки, пуканки, дива чубрица, самардала и чимен (семена от сминдух). Понякога слагат лют червен пипер, джоджен, кимион, по което може да се разпознае шарената сол на всяко семейство, разказа тя.
Характерно за Старо Железаре, е че всяка жена отглежда всички съставки на "чубрицата" в собствената си градина.
Старожелезарската шарена сол е една от известните традиционни подправки. Гостите на селото могат да научат повече за нея и сами да си я приготвят в Дома на традициите, където има специално обособен Кът за подправки.
/РЗ/