Хубавото вино не се прави по готварска книга, а с мерак, каза победителят в конкурса за Трифон Зарезан в Добрич

Хубавото вино не се прави по готварска книга, а с мерак, каза победителят  в конкурса за Трифон Зарезан в Добрич

BOBSTH 12:37:31 14-02-2022
LM1233BO.024
Добрич - майстор - домашно вино

Хубавото вино не се прави по готварска книга, а с мерак, каза победителят в конкурса за Трифон Зарезан в Добрич


Добрич, 14 февруари (Юлияна Христова, БТА)
Хубавото вино не се прави по готварска книга, защото всяка година реколтата е различна, а трябва усет, мерак и постоянство. Това заяви лозарят Стоян Вълков, спечелил приза за най-добро домашно червено вино в конкурса на община Добрич и Къщата на виното за празника на Трифон Зарезан.
Другото основно правило е да не се допуска компромис, смята 40-годишният икономист, който отглежда двайсетина декара лозе край Варна. Лозарят разказа, че със собствения си труд изкарва шеста поред реколта, най-добрият му учител е баща му, но усвоява и нови знания като студент и бъдещ технолог в хранително-вкусовата индустрия. Червеното вино победител от реколта-2021 е микс от сортовете грозде мерло и каберне совиньон в съотношение 80 към 20 на сто, разкри лозарят.
С пожелание и в дните на пандемията традициите да сплотяват хората и за здраве и берекет, кметът на Добрич Йордан Йорданов награди най-добрите майстори и на домашно бяло вино и на розе.
Преди това Йордан Йорданов заряза лозата в двора на Етнографската къща-музей, а певци и танцьори от ансамбъл "Добруджа" поведоха шествието на лозарите.




/ЛМ/