Студенти от Варна комбинираха виното и любовта с авторски кулинарни рецепти

Студенти от Варна комбинираха виното и любовта с авторски кулинарни рецепти

BOBSTH 13:34:31 14-02-2022
RM1331BO.025
Варна - студенти - любопитно

Студенти от Варна комбинираха виното и любовта с авторски кулинарни рецепти


Варна, 14 февруари (Мила Едрева, Данаил Войков, БТА)
Навръх празника на виното и любовта студенти последен курс от Висшето училище по мениджмънт във Варна демонстрираха свои авторски кулинарни продукти. Разработките им бяха оценявани от тричленно жури с председател шеф Хю Бутен. Младите готвачи бяха организирали собствени щандове в университета, на които демонстрираха иновативните си продукти, по-голямата част от които готови да бъдат предлагани и на пазара.
Любовта към добрата храна и виното е нещо традиционно, каза за БТА доц. Мая Иванова, ръководител на катедра "Туризъм" в университета. Тя уточни, че целта на обучението на студентите е през последната година те не просто да могат да готвят добре, а да мислят като предприемачи, да умеят да обмислят и предлагат нови продукти за пазара - от рецептите до маркетинговото им представяне. Иванова допълни, че вече имат възпитаници, чиито изделия са се наложили. Единият от студентите им от Южна Америка дори е успял да започне със семейството си производството на разработения от него специален хумус.
Максимата, че любовта на мъжа минава през стомаха, е валидна не само за България, а за целия свят, допълни шеф Хю Бутен. Според него обаче това твърдение е валидно и за дамите. Шеф Бутен смята, че твърдението, че представителите на силния пол са по-добри майстори в кухнята е просто мит. За него жените-готвачи са по-креативни и имат много интересни идеи. Проблемът е, че обществото като цяло все още приема мъжете като по-добри в бизнеса и много от дамите са склонни да останат у дома, вместо да се разгърнат професионално, посочи Бутен. За обучението на студентите си той посочи, че в кухнята ги кара да излязат извън зоната си на комфорт, да експериментират, да четат, да са с отворено съзнание към света. Важно е обаче да познават и корените си, да се върнат към традициите на своите баби и да се учат от тях, допълни още шеф Бутен.
За сливането на празниците в университета на днешния ден той посочи, че е много лесна задача, тъй като българската храна и родните вина са забележителни и се съчетават прекрасно. Св. Валентин е по-скоро американски маркетингов продукт, но пък като символ на любовта се комбинира много добре с ястията и качествените напитки, с усмивка обобщи шеф Бутен.



/РУМ/