Сензорна лаборатория отвори врати у насПосланикът на Белгия участва в тест за вкусови характеристики на кексчета

OT 16:49:30 30-03-2015
RM1652OT.048
Белгия - посланик - лаборатория


Сензорна лаборатория отвори врати у нас
Посланикът на Белгия участва в тест за вкусови характеристики на
кексчета

Посланикът на Кралство Белгия у нас Н.Пр. Аник Ван Калстер откри
уникална лаборатория за сензорен анализ и контрол на качеството
на храни и напитки - EuroSensolab България. Лабораторията ще
предложи експертни услуги за подобряване на съществуващи и
разработване на нови продукти. Така производителите ще могат да
предлагат на българския потребител все по-качествени стоки,
съобразени с вкусовите предпочитания и традиции.

"EuroSensolab България ще работи в подкрепа на производители и
търговци за създаването на качествени продукти и има желание да
си партнира с Българската агенция за безопасност на храните и
браншови организации в сферата на храните и напитките." сподели
Величка Терзиева, управляващ директор на лабораторията у нас.

Н. Пр. Аник Ван Калстер сподели, че българите и белгийците имат
сходен вкус и влечение към хубавите храни и напитки и изтъкна,
че нейната страна може да предложи познания, които да са от
полза за развитието на българския пазар.


Науката за сензорния анализ
Науката за сензорния анализ измерва, анализира и интерпретира
характеристиките на храни, напитки и материали, които се
възприемат чрез усещанията за зрение, обоняние, вкус, допир и
слух.Всекидневно вкусвайки храни и напитки, хората извършват
оценка със сетивата си, но не винаги могат да опишат и обосноват
предпочитанията си. Ролята на сензорния анализ е чрез
статистически методи да интерпретира тези предпочитания и да
стигне по-далеч, определяйки поведението и евентуалния избор при
покупката на даден продукт.

Лабораторията
EuroSensolab България разполага с 16 кабинки за оценители и е
изцяло изградена спрямо стандартите за проектиране на помещения
за подобни дейности.Родната лаборатория е четвъртата сензорна
лаборатория на групата EuroConsultants и първа такава у нас.
В зависимост от целта на различните проучвания, които ще
провежда, лабораторията ще ползва три типа оценители на храни и
напитки: необучени оценители - тип "потребители", подбрани
оценители - преминали първоначален подбор, и обучение и
експерти.

В помощ на производителя да се вслуша в предпочитанията на
потребителя
Сензорният анализ ще може да отговори на редица въпроси, пред
които производителите се изправят при взимането на решения за
промяна или пускане на нов продукт. С какво моят продукт е
по-различен от останалите на пазара? Какво количество подправки
в продукта ще се възприеме от потребителя? Как да направя
бисквитки с коледен вкус? Далипроцентът аромат на канела е
достатъчен, за да ще се усети от потребителя?
Също така с помощта на експертизата на лабораторията ще може да
се провери дали промяната в производствените машини или типа на
ползваните суровини би повлияла на качеството или еднаквостта на
продукта и да се даде препоръка как да се адаптира рецептурата,
за да може потребителят да продължи да получава това, което
очаква.




/РУМ/