В националния пресклуб на БТА
OT 13:18:31 20-07-2015
NP1318OT.001
БТА - НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ
В националния
пресклуб
на БТА
На 21 юли, вторник, от 11.00 часа,
ще се състои пресконференция на
Лабораторията за молекулярна генетика /към Института за молекулярна биология - БАН/
на тема:
За и против разрешените Е-та в храните.
Влиянието на някои от тях върху човешката ДНК /резултати от наскоро приключило научно изследване на БАН/.
Бързо разрастващото се човешко население и необходимостта да бъде изхранвано наложи нови норми в производството на храните. Известно е, че вече повече от 50 години към храните, които консумираме, се добавят овкусители, подсладители, оцветители, ароматизатори и консерванти. Целта им е да направят храната ни по-цветна, с по-дълъг срок на годност и по-привлекателна. Но дали е само това?!
Тези добавки обикновено са химически съединения, които според регламентите на Европейския съюз носят буквата "Е", последвана от номер за всяка една добавка. Какви са допустимите концентрации на тези Е-та в храните и безопасни ли са те за нашето здраве?
Участници: доц. д-р Георги Милошев - ръководител на лабораторията, гл. ас. д-р Милена Георгиева и гл. ас. д-р Десислава Станева - сътрудници в лабораторията.
/НП/
NP1318OT.001
БТА - НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ
В националния
пресклуб
на БТА
На 21 юли, вторник, от 11.00 часа,
ще се състои пресконференция на
Лабораторията за молекулярна генетика /към Института за молекулярна биология - БАН/
на тема:
За и против разрешените Е-та в храните.
Влиянието на някои от тях върху човешката ДНК /резултати от наскоро приключило научно изследване на БАН/.
Бързо разрастващото се човешко население и необходимостта да бъде изхранвано наложи нови норми в производството на храните. Известно е, че вече повече от 50 години към храните, които консумираме, се добавят овкусители, подсладители, оцветители, ароматизатори и консерванти. Целта им е да направят храната ни по-цветна, с по-дълъг срок на годност и по-привлекателна. Но дали е само това?!
Тези добавки обикновено са химически съединения, които според регламентите на Европейския съюз носят буквата "Е", последвана от номер за всяка една добавка. Какви са допустимите концентрации на тези Е-та в храните и безопасни ли са те за нашето здраве?
Участници: доц. д-р Георги Милошев - ръководител на лабораторията, гл. ас. д-р Милена Георгиева и гл. ас. д-р Десислава Станева - сътрудници в лабораторията.
/НП/