Изложба на открито "Усещане за храна"

OT 15:13:01 28-10-2015
AM1512OT.006
изложба на открито - "Усещане за храна"

Изложба
на открито
"Усещане за храна"


Информация до медиите
28 октомври 2015 г.


Изложба на открито ни разкрива тайните на
взаимодействието на храната с човешките сетива


От днес столичани и гостите на София могат да разгледат в градина "Кристал" изложбата на открито "Усещане за храна". В 28 пана под формата на любопитни факти се разкрива как храната преминава през петте ни сетива: зрение, обоняние, вкус, допир и слух.

Вкусвайки всекидневно храни и напитки, извършваме оценка със сетивата си, но не винаги можем да опишем и обосновем предпочитанията си. Нещо повече - не се замисляме какво ни провокира да харесваме или не дадена храна. Това се случва подсъзнателно, но се ръководи от впечатленията, които тя оставя у нас, докато я "изследваме" чрез петте си сетива.

От изложбата ще научите, че жените имат по-остро обоняние от мъжете, но когато остареем обонянието ни вече не се различава по полов признак.Че 80 процента от онова, което усещаме, е мирис, а мирисът определя вкуса. Както и че в носа са разположени над 25 млн. клетки, които разпознават до 10 000 миризми.

"Усещане за храна" се организира от Euro Sensolab, специализирана лаборатория за сензорни анализи на храни и напитки. Дейността на лабораторията е с фокус съдействие на производителите в разработването на продукти, съответстващи на вкусовите предпочитания на българите.

Изложбата се реализира със съдействието на "Дирекция Култура" на Столична община в рамките на инициативата "Галерии на открито" и ще остане в градина "Кристал" до 4-ти ноември.

В началото на 2015 година EC BUL откриват Euro Sensolab въз основа на опита на международната консултантска група Euro Consultants. Българската лаборатория си партнира с браншови организации и административни органи за контрол на качеството на храните и работи с търговски вериги и производители, които се стремят да съобразят продуктите си с българския вкус. Сензорната лаборатория е изградена и оборудвана в съответствие с международния стандарт ISO 8589 - "Сензорен анализ. Общо ръководство за проектиране на помещения за изпитване." В зависимост от целта на различните проучвания, които ще провежда, лабораторията използва три типа оценители на храни и напитки: необучени оценители - тип "потребители", подбрани оценители - преминали първоначален подбор, както и обучение и експерти. Научете повече на: www.ecbul.com

Euro Consultants Белгия е доверен партньор на международните вериги в търговския сектор с фокус към управление на качеството и безопасността на хранителни и нехранителни продукти. Групата съставлява мрежа от 120 хранителни и нехранителни инженери и технолози, ветеринари и агрономи, специализирани в осигуряването на качеството и безопасността на хранителни и нехранителни продукти (козметика и детергенти).

За сензорния анализ:
Независимо от типа хранителен продукт или напитка зад неговото разработване обикновено стоят специализиран екип и дълъг период на анализ и тестване, за да достигне той до рафта в магазина. Тестването на продукт преди пускането му на даден пазар е изключително важно, тъй като ще определи дали той ще се купува или не. Чрез сензорния анализ се извършва оценка на храни и напитки посредством възприятията: зрение, обоняние, вкус, допир и слух. В последните години този анализ придобива все по-голямо значение при разработването и продажбата на продукти в хранителната индустрия. Той предлага научен поглед към поведението на потребителите и осигуряването на качество и вид, които биха направили един продукт предпочитан пред същия друг.



/АМ/