В Националния пресклуб на БТА
OT 13:41:31 15-03-2016
AM1341OT.001
БТА - НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ
В Националния
пресклуб
на БТА
На 16 март, сряда, от 13.00 часа,
ИК "Жанет 45" и Карло Петрини
представят книгата
"ХУБАВО, ЧИСТО, СПРАВЕДЛИВО:
Основи на философията Slow Food"
Карло Петрини е роден на 22.06.1949 г. в малкото градче Бра, в Северен Пиемонт, Италия. Той е журналист, писател и радетел за устойчива хранителна система. През 1986 г. той и няколко негови приятели приготвят заедно спагети и ги раздават на минувачите на Piazza di Spagna в Рим. Събитието е протест срещу отварянето на първият МакДоналдс в Италия. Така се заражда движението Slow Food, организация, която днес обединява над 100 000 членове от повече от 150 държави, посветени на местната храна и свързаните с нея традиции.
Една от основните идеи на Slow Food е, че всеки на тази земя трябва да има право и достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна. Хубава, защото е здравословна и вкусна. Чиста, защото се произвежда, без да оказва силно негативно влияние върху околната среда и се полагат грижи за животните. И справедлива, защото се уважава трудът на хората, които произвеждат, преработват и разпространяват храната.
В течение на много векове кухнята е станала силна и днес тя е богатство и културно наследство на всеки народ - също като архитектурните паметници, също като езика, също като музиката. На световно ниво това разнообразие е изложено на риска да изчезне заради индустриалната логика, която води до стандартизиране на храна и превръщането й в обикновена стока. Една от най-важните цели на Slow Food е да защитава това разнообразие, защото то придава стойност на храната.
/АМ/
AM1341OT.001
БТА - НАЦИОНАЛЕН ПРЕСКЛУБ
В Националния
пресклуб
на БТА
На 16 март, сряда, от 13.00 часа,
ИК "Жанет 45" и Карло Петрини
представят книгата
"ХУБАВО, ЧИСТО, СПРАВЕДЛИВО:
Основи на философията Slow Food"
Карло Петрини е роден на 22.06.1949 г. в малкото градче Бра, в Северен Пиемонт, Италия. Той е журналист, писател и радетел за устойчива хранителна система. През 1986 г. той и няколко негови приятели приготвят заедно спагети и ги раздават на минувачите на Piazza di Spagna в Рим. Събитието е протест срещу отварянето на първият МакДоналдс в Италия. Така се заражда движението Slow Food, организация, която днес обединява над 100 000 членове от повече от 150 държави, посветени на местната храна и свързаните с нея традиции.
Една от основните идеи на Slow Food е, че всеки на тази земя трябва да има право и достъп до хубава, чиста и справедливо произведена храна. Хубава, защото е здравословна и вкусна. Чиста, защото се произвежда, без да оказва силно негативно влияние върху околната среда и се полагат грижи за животните. И справедлива, защото се уважава трудът на хората, които произвеждат, преработват и разпространяват храната.
В течение на много векове кухнята е станала силна и днес тя е богатство и културно наследство на всеки народ - също като архитектурните паметници, също като езика, също като музиката. На световно ниво това разнообразие е изложено на риска да изчезне заради индустриалната логика, която води до стандартизиране на храна и превръщането й в обикновена стока. Една от най-важните цели на Slow Food е да защитава това разнообразие, защото то придава стойност на храната.
/АМ/