"Кулинарното наследство на България" ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия
OT 14:32:01 17-07-2018
NP1429OT.001
българска кухня - традиции - конкурс
"Кулинарното наследство на България" ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия
София, 17 юли /БТА/
До 30 септември всички любители на самобитната българска кухня от страната и целия свят, общини, читалища, организатори на кулинарни фестивали и ресторанти ще могат да се включат в конкурса "Кулинарното наследство на България" като изпратят автентични рецепти на традиционни български ястия.
Организатори на конкурса са МЕТРО България и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа на българските читалища Агора, Университет по хранителни технологии, заедно с медийните партньори от Българска телеграфна агенция, вестник "24 часа", списанията DiVino и Menumag, "Жената днес", "Кулинарен блоговодител" и платформата на българските общини КМЕТА.bg.
Своеобразен водач на тази кулинарна експедиция ще бъде най-известният български професионален готвач - шеф Андре Токев, откривател и популяризатор на българската кулинарна традиция, посветил повече от 20 години в търсенето и опазването на автентичните български рецепти.
"Кулинарното наследство на България" е кауза на съмишленици, чрез която организаторите си поставят за цел да открият и представят автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. Това са рецепти, които представят местната традиция, вдъхновени от богатството и плодородието на българската земя.
Рецепти, които се предават от поколение на поколение и носят духа на малките и големи български села и градове. Рецепти, открити в старите семейни тефтери, на пъстрите маси по време на регионалните кулинарни и фолклорни фестивали, в кухните на традиционните български механи и ресторанти.
Конкурсът е отворен за всички любители на пътешествията и вкусната храна, професионални готвачи или ресторантьори, представители на неправителствени организации или на български общини.
"Целта на конкурса е да открием, запишем, запазим и приготвим автентичните български рецепти", казват организаторите от МЕТРО и Българска асоциация на професионалните готвачи.
Според тях лятото е най-доброто време участниците в конкурса да превърнат своята почивка в пътешествие назад във времето и станат изследователи на българската кулинарна традиция, независимо къде ще пътуват - по родните места, по забравени или добре известни български културно-исторически дестинации, в хладни механи или сред българските общности извън територията на днешна България.
Ястията, чиито рецепти могат да бъдат представени са салати и разядки, супи, ястия - постни, рибни, с месо, погачи, пити, тестени изделия с различни видове плънка, десерти и др. Рецептите за ястия трябва да се отличават с оригиналност и автентичност. Те трябва да са типични за даден регион или традицията за приготовлението им да се предава от поколение на поколение.
Организаторите очакват ястия, приготвени с характерни за региона локални продукти, или с необичайни за други места подправки и сосове - все неща, с които населеното място се отличава от други градове или села, с типичната за него храна, която е част от неговия бит и от документираната или ежедневна традиция.
За да се включат в конкурса участниците трябва да разкажат и покажат това, което са открили, като попълнят краткия формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Те трябва да опишат рецептата, която ги е впечатлила и продуктите необходими за приготовлението на ястието, да посочат мястото, откъдето произхожда тя и добавят кратко представяне на неговите природни и културни забележителности.
Дванадесет от най-добрите рецепти, избрани от партньорското ни жури, начело с Андре Токев ще бъдат подготвени в кулинарната МЕТРО Академия. Шеф Токев и 12-те участници в конкурса, изпратили рецептите за тези ястия ще готвят заедно, а резултатът от тяхната работа ще се превърне в авторска кулинарна книга, мини видео сериал и кулинарен календар.
Всеки регистрирал се и изпратил до 30 септември автентична рецепта участник ще се включи в томболата за големите награди на "Кулинарното наследство на България" - семейна почивка в хотел, 2 допълнителни награди х 500 лева за пазаруване в МЕТРО, както и 5 куверта - вечеря за двама в ресторант. Ще има и две специални парични награди: за ресторант с оригинална рецепта и за кулинарен фолклорен фестивал.
/НП/
NP1429OT.001
българска кухня - традиции - конкурс
"Кулинарното наследство на България" ще търси автентични рецепти на традиционни български ястия
София, 17 юли /БТА/
До 30 септември всички любители на самобитната българска кухня от страната и целия свят, общини, читалища, организатори на кулинарни фестивали и ресторанти ще могат да се включат в конкурса "Кулинарното наследство на България" като изпратят автентични рецепти на традиционни български ястия.
Организатори на конкурса са МЕТРО България и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа на българските читалища Агора, Университет по хранителни технологии, заедно с медийните партньори от Българска телеграфна агенция, вестник "24 часа", списанията DiVino и Menumag, "Жената днес", "Кулинарен блоговодител" и платформата на българските общини КМЕТА.bg.
Своеобразен водач на тази кулинарна експедиция ще бъде най-известният български професионален готвач - шеф Андре Токев, откривател и популяризатор на българската кулинарна традиция, посветил повече от 20 години в търсенето и опазването на автентичните български рецепти.
"Кулинарното наследство на България" е кауза на съмишленици, чрез която организаторите си поставят за цел да открият и представят автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. Това са рецепти, които представят местната традиция, вдъхновени от богатството и плодородието на българската земя.
Рецепти, които се предават от поколение на поколение и носят духа на малките и големи български села и градове. Рецепти, открити в старите семейни тефтери, на пъстрите маси по време на регионалните кулинарни и фолклорни фестивали, в кухните на традиционните български механи и ресторанти.
Конкурсът е отворен за всички любители на пътешествията и вкусната храна, професионални готвачи или ресторантьори, представители на неправителствени организации или на български общини.
"Целта на конкурса е да открием, запишем, запазим и приготвим автентичните български рецепти", казват организаторите от МЕТРО и Българска асоциация на професионалните готвачи.
Според тях лятото е най-доброто време участниците в конкурса да превърнат своята почивка в пътешествие назад във времето и станат изследователи на българската кулинарна традиция, независимо къде ще пътуват - по родните места, по забравени или добре известни български културно-исторически дестинации, в хладни механи или сред българските общности извън територията на днешна България.
Ястията, чиито рецепти могат да бъдат представени са салати и разядки, супи, ястия - постни, рибни, с месо, погачи, пити, тестени изделия с различни видове плънка, десерти и др. Рецептите за ястия трябва да се отличават с оригиналност и автентичност. Те трябва да са типични за даден регион или традицията за приготовлението им да се предава от поколение на поколение.
Организаторите очакват ястия, приготвени с характерни за региона локални продукти, или с необичайни за други места подправки и сосове - все неща, с които населеното място се отличава от други градове или села, с типичната за него храна, която е част от неговия бит и от документираната или ежедневна традиция.
За да се включат в конкурса участниците трябва да разкажат и покажат това, което са открили, като попълнят краткия формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Те трябва да опишат рецептата, която ги е впечатлила и продуктите необходими за приготовлението на ястието, да посочат мястото, откъдето произхожда тя и добавят кратко представяне на неговите природни и културни забележителности.
Дванадесет от най-добрите рецепти, избрани от партньорското ни жури, начело с Андре Токев ще бъдат подготвени в кулинарната МЕТРО Академия. Шеф Токев и 12-те участници в конкурса, изпратили рецептите за тези ястия ще готвят заедно, а резултатът от тяхната работа ще се превърне в авторска кулинарна книга, мини видео сериал и кулинарен календар.
Всеки регистрирал се и изпратил до 30 септември автентична рецепта участник ще се включи в томболата за големите награди на "Кулинарното наследство на България" - семейна почивка в хотел, 2 допълнителни награди х 500 лева за пазаруване в МЕТРО, както и 5 куверта - вечеря за двама в ресторант. Ще има и две специални парични награди: за ресторант с оригинална рецепта и за кулинарен фолклорен фестивал.
/НП/