Десетки рецепти от цяла България са вече част от конкурса "Кулинарното наследство на България"
OT 14:15:31 17-09-2018
NP1412OT.002
/ПП/ МЕТРО - кампания - съобщение
Десетки рецепти от цяла България са вече част от конкурса "Кулинарното наследство на България"
Продължава кулинарната експедиция на МЕТРО България и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа Агора, Университет по хранителни технологии и Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които в партньорство с "24 часа", преоткриват автентични рецепти на български ястия.
Десетки рецепти от цяла България пристигат през формуляра на кампанията, част от националния календар на Европейска година на културното наследство 2018" - www.metro.bg/nasledstvo.
Особено впечатляващи са рецептите на българските читалища, които активно участват в конкурса. Сред тях са рецептите за пръскана халва с петмез на читалище "Развитие 1878" от село Дълбоки, област Стара Загора; черненската мамалига на читалище "Васил Йорданов 1942" от село Нова Черна, Тутраканско, великденски печен пуяк по геренски на читалище "Развитие 1904", квартал Въбел, Търговище и много други.
Рецептите на любителите кулинари покриват цялата територия на България - местното ястие "Молитва" на Анелия Терзиева от село Голяма Железна в Троянския Балкан; дрипавите першоре от свински бут, пушена сланина, колбас и зелка на Мария Антонова от село Асеново, Никополско; триградските мекици на Иванка Филипова от Триград; куйрукгювеч с телешка опашка, зелен лук, патладжан, чушки капия, домати, лук и чесън на Катя Митова от Велико Търново; пълнени чушки с картофи и боб и обги и северняшка баница от село Гюргич на Петя Аргирова; бурания с кисело зеле и шарено свинско от село Средно Градище, Чирпанско на Пепа Стоева; капамата от дивеч и зеленчуци на Елена Маринова от Шабла; цаца на лаланги на Росица Радева от Бургас.
"Кулинарното наследство на България" е кауза на съмишленици, чрез която организаторите си поставят за цел да върнат на българската трапеза автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. В конкурса могат да участват всички любители на българската кулинария, готвачи и изследователи, български читалища и организатори на кулинарни фестивали от цялата страна.
За да се включат в конкурса участниците трябва да разкажат и покажат това, което са открили, като попълнят краткия формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Те трябва да опишат рецептата, която ги е впечатлила и продуктите необходими за приготовлението на ястието, да посочат мястото, откъдето произхожда и добавят кратко представяне на неговите природни и културни забележителности.
Водач на кампанията "Кулинарното наследство на България" е най-популярният български готвач Андре Токев, който е посветил повече от 30 години от професионаланата си кариера в търсене, запазване и популяризиране на автентични български храни и рецепти.
Дванадесет от участниците в конкурса, изпратили най-добрите рецепти, селектирани от професионално жури ще участват в уникален видео сериал с шеф Токев, а рецептите им ще бъдат издадени в кулинарна книга и представени в кулинарен календар. Награди са предвидени за рецепти, изпратени от български ресторант, както и от организаторите на кулинарни фестивали от цялата страна - читалища, общини, неправителствени организации.
Рецепти за конкурса могат да се изпращат до 30 септември чрез специален формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Един от всички участници ще спечели и едноседмична почивка в хотел Пампорово на Виктория груп, а други двама ще получат ваучери за по 500 лева за пазаруване в магазините на МЕТРО. Пет ваучера - вечеря за двама в ресторант Андре допълват наградния фонд. Конкурсът е отворен и за български граждани, живеещи извън пределите на страната.
/НП/
NP1412OT.002
/ПП/ МЕТРО - кампания - съобщение
Десетки рецепти от цяла България са вече част от конкурса "Кулинарното наследство на България"
Продължава кулинарната експедиция на МЕТРО България и неговите партньори от Българска асоциация на професионалните готвачи, Платформа Агора, Университет по хранителни технологии и Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация, които в партньорство с "24 часа", преоткриват автентични рецепти на български ястия.
Десетки рецепти от цяла България пристигат през формуляра на кампанията, част от националния календар на Европейска година на културното наследство 2018" - www.metro.bg/nasledstvo.
Особено впечатляващи са рецептите на българските читалища, които активно участват в конкурса. Сред тях са рецептите за пръскана халва с петмез на читалище "Развитие 1878" от село Дълбоки, област Стара Загора; черненската мамалига на читалище "Васил Йорданов 1942" от село Нова Черна, Тутраканско, великденски печен пуяк по геренски на читалище "Развитие 1904", квартал Въбел, Търговище и много други.
Рецептите на любителите кулинари покриват цялата територия на България - местното ястие "Молитва" на Анелия Терзиева от село Голяма Железна в Троянския Балкан; дрипавите першоре от свински бут, пушена сланина, колбас и зелка на Мария Антонова от село Асеново, Никополско; триградските мекици на Иванка Филипова от Триград; куйрукгювеч с телешка опашка, зелен лук, патладжан, чушки капия, домати, лук и чесън на Катя Митова от Велико Търново; пълнени чушки с картофи и боб и обги и северняшка баница от село Гюргич на Петя Аргирова; бурания с кисело зеле и шарено свинско от село Средно Градище, Чирпанско на Пепа Стоева; капамата от дивеч и зеленчуци на Елена Маринова от Шабла; цаца на лаланги на Росица Радева от Бургас.
"Кулинарното наследство на България" е кауза на съмишленици, чрез която организаторите си поставят за цел да върнат на българската трапеза автентичните рецепти, които от векове формират българския вкус. В конкурса могат да участват всички любители на българската кулинария, готвачи и изследователи, български читалища и организатори на кулинарни фестивали от цялата страна.
За да се включат в конкурса участниците трябва да разкажат и покажат това, което са открили, като попълнят краткия формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Те трябва да опишат рецептата, която ги е впечатлила и продуктите необходими за приготовлението на ястието, да посочат мястото, откъдето произхожда и добавят кратко представяне на неговите природни и културни забележителности.
Водач на кампанията "Кулинарното наследство на България" е най-популярният български готвач Андре Токев, който е посветил повече от 30 години от професионаланата си кариера в търсене, запазване и популяризиране на автентични български храни и рецепти.
Дванадесет от участниците в конкурса, изпратили най-добрите рецепти, селектирани от професионално жури ще участват в уникален видео сериал с шеф Токев, а рецептите им ще бъдат издадени в кулинарна книга и представени в кулинарен календар. Награди са предвидени за рецепти, изпратени от български ресторант, както и от организаторите на кулинарни фестивали от цялата страна - читалища, общини, неправителствени организации.
Рецепти за конкурса могат да се изпращат до 30 септември чрез специален формуляр на адрес www.metro.bg/nasledstvo. Един от всички участници ще спечели и едноседмична почивка в хотел Пампорово на Виктория груп, а други двама ще получат ваучери за по 500 лева за пазаруване в магазините на МЕТРО. Пет ваучера - вечеря за двама в ресторант Андре допълват наградния фонд. Конкурсът е отворен и за български граждани, живеещи извън пределите на страната.
/НП/