Бизнесът на среща с възможностите на хранителното банкиране

OT 14:36:31 04-10-2018
AM1436OT.005
хранително банкиране - среща

Бизнесът на среща
с възможностите
на хранителното банкиране


Съобщение до медиите

София, 4.10.2018 г.

На 10 октомври от 9:30 часа в иновативното и вдъхновяващо столично пространство "Генератор" Българската хранителна банка и Cargill България организират среща, по време на която ще се дискутират възможностите на хранителното банкиране. Темата на събитието е "Подай ръка на храната. Бизнесът среща хранителното банкиране" - тема, чието обществено значение става все по-силно през изминалите години и е със специален фокус върху ползата от хранителното банкиране у нас.

"Все по-често по пътя на храната от производителя до потребителя по най-различни причини се появяват излишъци, а тенденцията е те да се изхвърлят. Българската хранителна банка работи всеки ден, за да осигурява възможности излишната, но годна храна да бъде споделяна. През последните години в много държави по света бизнесът започна да регистрира значимостта на този проблем и да осъзнава, че има решение това да се ограничи. Много компании започнаха да си кооперират с хранителни банки и интегрираха хранителното банкиране в своите бизнес дейности. Именно за това искаме да говорим и ще се стремим да разясним на тази среща" - коментира Цанка Миланова - изпълнителен директор на Българската хранителна банка.

Българската хранителна банка е първата организация в страната, която събира, складира и раздава дарени хранителни продукти с кратък срок на годност, в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните. С помощта на мрежа от партньорски организации в цялата страна храната се разпределя до десетки хиляди нуждаещи се. Като глобална компания, свързана с изхранването на хората, Cargill има многогодишен опит и активно сътрудничество с много хранителни банки по света и България не прави изключение.

"Достъпът до храна е основно човешко право. Като една от най-големите компании в света, оперираща в сферата на храната и земеделието, Cargill приема много сериозно ролята си да подпомага изхранването на хората. Затова смятам, че хранителното банкиране е изключително важен процес и трябва да се превърне в неизменна част от пътя на храната, който започва от нейното създаване и приключва с достигането й до хората. Храната е най-ценният ресурс на планетата и вярвам, че стремежът към нейното ефективно оползотворяване трябва да бъде фокус не само на хранителните банки, но и на бизнесите, които са в хранителната индустрия" - споделя Методи Георгиев, изпълнителен директор на Cargill България и оперативен директор на Центъра за споделени бизнес услуги на Cargill в София (Cargill Business Services Sofia).

По време на форума "Подай ръка на храната. Бизнесът среща хранителното банкиране" международни експерти ще представят едни от най-добрите практики в хранителното банкиране и постиженията от колаборацията на хранителните банки с компаниите в хранителния сектор. Крейг Немиц, директор "Оперативни дейности" към Глобалната мрежа за хранително банкиране, ще проследи еволюцията на хранителното банкиране от благотворителност към партньорство. Възможностите на хранителното банкиране у нас пък ще бъдат представени от Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българската хранителна банка (БХБ).

Жолт Коца, управляващ директор "Доставки на зърно и маслодайни семена за Европа, Близкия Изток и Африка", ще сподели световния опит на Cargill чрез регионални и международни примери за общностна подкрепа. Цветелина Георгиева, мениджър комуникации, връзки с обществеността и регулации на Данон България, ще внесе повече светлина върху работата на компанията с БХБ.

Едно много познато на българската аудитория лице също ще бъде сред спийкърите на срещата - шеф Таньо Шишков, който ще говори за ефективното управление на излишъците от храна в домакинството.
Срещата ще бъде насочена за широк кръг компании, както от хранителната индустрия, така и от други сектори на икономиката, обвързани пряко или косвено с ползите от хранителното банкиране.

Медийни партньори - сп."Мениджър" и Българска национална телевизия. С подкрепата на Български форум на бизнес лидерите (БФБЛ) и Американската търговска камара в България (AmCham).

Бележки до редакторите

За Българска хранителна банка

Българската хранителна банка е първата организация у нас, която събира, складира и раздава дарени хранителни продукти с кратък срок на годност в съответствие с всички стандарти за безопасност на храните. С помощта на мрежа от партньорски организации в цялата страна храната се разпределя до десетки хиляди нуждаещи се. БХБ е учредена през 2012 г. и е член на Глобалната мрежа за хранително банкиране и на Европейската федерация на хранителните банки. Хранителната банка оказва помощ на най-уязвимите ни сънародници - деца от бедни семейства, деца в защитени жилища, самотни възрастни и хора с увреждания.

За Cargill

Cargill е световен лидер в търговията с храни и свързаните с тях селскостопански, финансови и промишлени продукти и услуги. Компанията има над 155 000 служители в 70 страни и над 153 години опит. Заедно с фермерите, клиентите, правителствата и общностите, нейната мисия е да помага на хората и на света да просперират. Центърът за споделени бизнес услуги на Cargill в София е един от 7-те подобни центрове на компанията, в които са изнесени специфични за нея процеси. Оттук над 1000 експерти работят за структурите на Cargill в редица държави в Европа. Дейностите, с които те подпомагат компанията, са основно финанси, човешки ресурси, доставки и логистика. Cargill България инвестира от времето на своите служители, от професионалната си експертиза и прави финансови дарения, за да насърчава и поощрява изхранването и поддържането на безопасност на храните, да стимулира грижата за околната среда и да развива образованието. Повече за компанията вижте наwww.cargill.com и www.cargill.bg.

За контакти
Даниела Божинова
Интеримидж
02/865 05 86
089 666 35 97
daniela.bojinova@interimage.bg
/АМ/